12.1.2012

Sytytä Päältä!

Tässä se on. Sytsi. Polttopuiden päältä sytytin, maailman ensimmäinen. Ekologinen kierrätyskartonkiputkilo.

Miksi tällainen tuote? 
- Tässä välissä käyn laittamassa tulet uuniin. Noin, siinä ei kauan nokka tuhissut, kun Porilainen kierrätyskartonki teki tehtävänsä.
- Olisiko tuossa jo vastausta elävästä elämästä kysymykseen miksi?


Taustaa 
Muutamia vuosia sitten, kun itse tulin tietoiseksi päältä sytyttämisen tarpeellisuudesta, homma ei ollut alkuunkaan helppo. Paperitolloja tai tuohta paljon tai vähän, aina se paloi vähän aikaa, kyti ja sammui. Viime vuosikymmenen loppupuolella oli vielä noita kosteita alkutalvia. Ei onnistunut päältä sytyttäminen, ei. Homma jäi hautumaan.

Miten keksintö syntyy?
Tuossa edellä käy ilmi tarve johonkin. On olemassa ongelma, eikä siihen ole ratkaisua. Markkinoilla ei ole tuotetta, mikä ongelman ratkaisisi. On vain epämääräisiä ohjeita, joita voi soveltaa suuntaan jos toiseenkin: satunnaisia onnistumisia ja turhautumista.

Tammikuussa 2008, sytytti. Kesken askelen, ja kyllähän se pysäytti. Olin töissä sinä päivänä toisen keksijän kanssa kattilalaitoksella; ilmapiiri oli otollinen. Keksiminen on mukavaa, oivalluksen tunne on hieno. Oliko keksintö sitten tuon kuvassa olevan näköinen? Ei ollut, ensinkään. Vasta syyskuussa sain patenttihakemuksen sisään. Tuo välinen aika meni käytännössä tuotekehitykseen ja kokeiluun ja tietysti novellikirjailuun. Tuo on käyttämäni termi patenttihakemuksen laatimiselle. 

Päältä sytyttämisen ongelma on nyt ratkaistu. Tuote on markkinoilla, kaikkien käytettävissä. Helposti netistä ostettavissa. Työkalu puhtaampaan polttoon.

Lämmittäjälle
Tuotteen tarkoitus on sytyttää polttopuut päältä, helposti ja toistettavasti. Sillä on myös tärkeä tehtävä: Se on se puhtaan polton ensimmäinen askel. Tällä polulla tulee vastaan muitakin haasteita energiatehokkaassa ja vähäpäästöisessä puun pienpoltossa. Ne onkin sitten helpompi omaksua, kun vain ottaa sen ensimmäisen tärkeän askelen oikeaoppisessa poltossa. Sytytä Päältä! on slogan, millä kannustan ihmisiä ajattelemaan ja aloittamaan päältä sytyttämisen, sillä puun polton savukaasut tulevat alas ihan lähialueelle, hengitysilmaamme. Keuhkorakkuloista nämä pienet hiilipartikkelit siirtyvät verenkiertoomme aiheuttaen tukoksia. Parempi on polttaa se hiili siellä tulipesässä ja päästää savupiipusta hiilidioksidia ja vettä.

Sytytä Päältä! Tee se tavalla tai toisella, mieluummin paremmalla.

» retro

» etusivu

» jopot