info@carnivalnews.net

Hyönteiset innovatiivisena proteiinilähteenä kotieläinten ruokinnassa?

Yhä useampi päättää lopettaa eläinperäisten tuotteiden käytön ja ryhtyy vegaaniksi. Syyt ovat usein eettisiä, mikä on luonnollisesti hyvä asia. Ongelmia tulee vasta kun omat vakaumukset ulottuvat myös taloudessa asuvaan kissaan.

Kuitenkin vain harva koiran- tai kissanomistaja ajattelee, että hyönteisiä voisi käyttää ruoan raaka-aineena. Tämä on toki ymmärrettävää. Tämä epätavallinen proteiinin lähde tarjoaa kuitenkin etuja, joita muutamat lemmikkieläinten ruoanvalmistajat hyödyntävät osassa tuotteitaan.

Hyönteiset suojelevat ympäristöä

Jokainen, joka on vähänkään huolissaan tehdasmaisesta karjankasvatuksesta, tietää, miten suuri ympäristövaikutus sillä on. Jo yli 70 prosenttia kaikesta maatalouskäytössä olevasta maasta on suoraan tai välillisesti karjankasvatuksen käytössä.

Lisäksi veden kulutus on valtavaa ja karjankasvatus tuottaa suuria määriä metaania, joka on ilmastolle haitallinen kaasu.

Maailman väestömäärän jatkuvan kasvun ja Kiinan kaltaisten suurten nousevien talouksien elintason nousun seurauksena lihan kysyntä ja siihen liittyvät ympäristöongelmat kasvavat tulevaisuudessa entisestään.

Hyönteiset voisivat tämän vuoksi olla erinomainen vaihtoehto, jolla voitaisiin vähintään lihankäyttöä ainakin lemmikkien ruokatuotannossa.

Toisin kuin tavanomaiset tuotantoeläimet, hyönteiset tarvitsevat huomattavasti vähemmän tilaa ja energiaa tuottaakseen vastaavan määrän proteiinia. Ne eivät myöskään tuota metaania eivätkä siten edistä ilmaston lämpenemistä.

Hyönteiset voivat toimia täydellisenä lihankorvikkeena

Moni lemmikinomistaja on luonnollisesti huolissaan sitä, että heidän rakastetun nelijalkaisen ystävän syömä ruoka lisää ympäristökuormitusta. Tiedetäänhän hyvin, että lemmikkieläimet tarvitsevat terveytensä edistämiseksi lajille sopivaa ruoka.

Koirien ja kissojen ravinnon on sisällettävä riittävässä määrin eläinproteiinia. Eläinproteiinien puuttuminen aiheuttaa ennemmin tai myöhemmin puutosoireita ja ruokaintoleranssia.

Jokainen, joka päättää ostaa lemmikilleen ruokaa, joka sisältää hyönteisproteiinia, haluaa varmasti tietää, voiko tämä epätyypillinen proteiinilähde korvata lihaa.

Tähän kysymykseen voidaan onneksi vastata myöntävästi. Hyönteisproteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja sen biologinen arvo on korkea. Esimerkiksi koiranruokaa koskevissa tutkimuksissa on osoitettu, ettei ruoan sulavuudessa ole eroa kananlihaan verrattuna.

Hyönteiset sopivat allergisille proteiinilähteeksi

Ruoka-aineallergiat ovat yleisiä. Niiden syynä on yleensä lemmikkieläinten ruoassa oleva eläinproteiini, ja ne aiheuttavat usein pahoja ruoansulatusongelmia ja voimakasta kutinaa allergisille nelijalkaisille ystäville.

Hyönteisproteiini on tähän erinomainen vaihtoehto. Hyönteisproteiinilla ei ole tähän asti ollut suurta merkitystä lemmikkieläinten ruoassa, joten sillä ei ole käytännössä lainkaan allergiapotentiaalia.

Lemmikkieläinten omistajat voivatkin ruokkia allergisia nelijalkaisia ystäviään korkealaatuisella hypoallergeenisella koiranruoalla, joka sulaa hyvin.

Miten hyönteiset soveltuvat koiranruoan proteiinilähteeksi

Klassisten lajikkeiden lisäksi, joissa käytetään proteiinilähteinä esimerkiksi kanaa, lammasta tai kalaa, markkinoilla on saatavilla nyt myös hyönteispohjaista koiranruokaa. Tämä innovatiivinen proteiinilähde on tunnettu erityisesti siitä, että se ei aiheuta käytännössä lainkaan allergioita.

Hyönteisproteiini sopiikin erinomaisesti ruoka-aineallergisten koirien ruokintaan. Samalla mustasotilaskärpästen toukkien valkuaisaineella on korkea biologinen arvo, joten tarpeenmukainen valkuaisaineen saanti on taattu myös, jos siirryt kokonaan käyttämään hyönteispohjaista ravintoa.

Hyönteiset kissanruoassa lihan korvikkeena

Kissat ovat lihansyöjiä. Täysvegaaninen ruokavalio ei ole niille mahdollinen, ja se johtaisi ennemmin tai myöhemmin vaikeisiin terveysongelmiin. Hyönteiset ovat sen sijaan ihanteellinen lihan korvike kissojen ruokinnassa.

Niiden proteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Hyönteisproteiini on myös erittäin helposti sulavaa ja mahdollistaa lajille sopivan ruokavalion, josta kissasi saa kaikki tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa.

Tämän vuoksi ei ole syytä huolestua siitä, ettei pelkkää hyönteisproteiinia sisältävä kissanruoka aiheuttaisi puutostiloja.

Lopuksi

Hyönteisproteiinia sisältävä lemmikkieläinten ruoka saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta ja ehkä jopa pelkältä markkinointikikalta. Tarkemmin tarkasteltuna käy kuitenkin nopeasti selväksi, että kyse on paljon muustakin.

Hyönteiset ovat ympäristöystävällinen ja samalla helposti sulava proteiininlähde, joka tarjoaa ravitsemuksellisesti herkille koirille ja kissoille korkealaatuisia proteiineja.

Vastaa