info@carnivalnews.net

Tulevaisuus

Hyvinvointi ja tulevaisuutemme

Kaikkien tilastojen valossa ihmiset liikkuvat entistä vähemmän. Meillä on kyllä entistä enemmän vapaa-aikaa, joten liikkumisellekin pitäisi kyllä olla aikaa, mutta jostain syystä suuressa mittakaavassa näin ei ole. Vapaa-aika vietetään entistä enemmän passiivisen tekemisen kanssa. Ennen maaseudulla ei vapaa-ajallakaan ollut tekemisen puutetta, kun aina piti jotain jossakin tehdä, mutta kaupungistuminen on tehnyt ihmisen kehitykselle hieman takapakkia nimenomaan liikkuvuudelle. Me myös syömme liikaa ja nukumme huonosti, mikä sitten avuksi?

Kaikki lähtee omasta itsestä

Kaikkihan todellakin lähtee siitä, että ensin pitää itse huomata, että nyt kaikki ei ole aivan kunnossa. Kunto on saattanut mennä heikoksi, liikakiloja on tullut ja jostain syystä tuntuu välillä myös ahdistuneelta. Siinä vaiheessa kannattaa miettiä, helpommasta päästä aloittamisella. Ensin ei kannata heti lähteä sinne salille, koska suurin osa siellä salilla on jo paremmassa kunnossa, joten aloitetaan helpommasta.

Aloitetaan vaikka siitä ahdistuksesta, ja huonosta unesta. Siihen voi auttaa jo cbd öljy, tai yksinkertaisesti sen television, tietokoneen tai älylaitteen jättäminen ajoissa iltaisin sivummalle. Ei se maailma meitä unohda, vaikka me työntäisimme sen hetkeksi sivummalle.

Me saamme elämämme edellytykset luonnosta, ja vaikka asuisimme satoja vuosia kaupungeissa, on luonto yhä elämämme lähde, joten erilaisia luontaistuotteita ei kannata väheksyä, vaikkei niistä heti kaikkea ymmärtäisikään. Me esimerkiksi nautimme mielellämme ohjeiden mukaisesti talven pimeään aikaan d-vitamiinia, sekin on täysin luonnosta saatava tuote, joka vain on sitten laboratorioissa laitettu pilleriin tai vastaavaan, ja niitä me sitten popsimme jaksaaksemme talven pimeän. Toisaalta voimme myös ostaa kotiin kirkasvalolampun ja ajastaa sen herättämään meidät aamuisin aamuauringon sijasta, ja näin tekniikalla huijaamme aivojamme.

Arkemme kehittyy ja muuttuu

Harvat meistä oikeasti haluaisivat palata vaikkapa 1950-luvulle, vaikka siihen aikaan muoti oli tietynlainen ja autot olivat vielä oikeasti moottorilla käyviä. Siihen aikaan ei kuitenkaan yleinen terveydenhuolto ollut lähelläkään omaa nykytasoamme ja nykyihmisellä voisi tulla ainakin hetkeksi tylsää elää 50-luvulla. Riippuen tietysti minkä ikäinen olet ja oletko elänyt koko ikäsi digimaailman vaikutuksessa vai oletko saanut elää digivaltatien poikkiteiden varrella olevilla pikkupaikkakunnilla. Ei kukaan ajatellut silloin 90-luvulla, kuinka paljon joku matkapuhelin voisi 2020-luvulla olla mukana arkisissa asioissamme. Vai miltä tuntuu tietää se, että älypuhelimesi todennäköisesti on tallettanut elämäsi tietona todella tarkkaan koko sen ajan, kun puhelin on ollut mukanasi, ja mitä enemmän puhelimessasi on sovelluksia, sitä enemmän erilaista tietoa sinusta kerätään.

Alun perin matkapuhelin tuli helpottamaan ihmisten yhteydenpidossa ja alkuvuodet menivätkin siinä. Sitten puhelimeen tuli enemmän ”älyä” ja se otettiin laajemmin yritysten käyttöön ja vähitellen puhelimista tuli älylaitteita, jotka sisältävät jo sen tavallisen kameramme, videokameran, päivyrimme, karttapalvelumme ja kymmeniä muita ratkaisua arkemme helpottamiseksi. Mutta vaikka kuinka käytämme erilaisia sovelluksia nimenomaan helpottamaan arkeamme ja antamaan meille enemmän vapaa-aikaan, me kuitenkin keksimme aina jotain uutta tekemistä, jolla täytämme sen vapaa-ajan. Harvat meistä oikeasti osaavat vain olla vapaalla, monella meistä on tullut kulttuurimme painostamana tekemisen ja suorittamisen pakko, josta emme pääse eroon edes vapaa-ajalla.

Otetaan esimerkki: vuosia sitten kun lähdimme lomalle, otimme mukaan kameran. Sillä kameralla otettiin koko lomamatkan aikana ehkä 1-2 rullaa kuvia, eikä niiden suhteen yleensä oltu niin hirveän tarkkoja, missä ja miten kuvat otettiin. Kuvat sitten kehitettiin kotiin päästyä ja laitettiin valokuvakansioihin. Nykyään se kamera on aina mukana ja kuvat pitää laittaa välittömästi jakeluun kaikkiin mahdollisiin sosiaalisen median kanaviin, jotta tutut ja tuntemattomat näkevät mitä on taas tehty. Vai kuka voisi sano, että olisi ottanut kuvia ruoka-annoksistaan ennen älypuhelin aikaa ja näyttäneensä kavereille, missä oli tullut edellisellä viikolla käytyä syömässä lounasta, tai kutsuttua kaveri kotiin katsomaan sitä vierashuoneeseen ostettua uutta lamppua, jonka kuva on saman tien ollut jo somessa, kun lamppu oli vielä kaupassa. Joku vielä kehtaa sanoa, ettei sosiaalisen media ole vaikuttanut meidän käyttäytymiseen, ostamiseen tai elämäntapoihimme, miten on ollut sinulla?

Mitä, missä ja milloin

On aina parempi aloittaa ”parempi” elämä aiemmin kuin myöhemmin. On sitten kyse terveemmästä elämäntavasta liittyen liikkumiseesi, nukkumiseen, syömiseen tai vaikka vain yleisesti sosiaalisen elämämme tavoista. Nukkumisen muuttaminen pitää sekin aloittaa oman päivärytmin muuttamisesta samalla kun varmistaa, että syö hyvin eli rytmittää ruokailut päivän mukaisesti, eikä syö koko ajan jotain pientä naposteltavaa. Liikkumisenkin voi aloittaa jo pienillä kävelyillä kodin lähellä. On tutkittua tietoa, että jo puolen tunnin kävely luonnossa on hyväksi aivoillemme – sekin liittyy siihen tosiasiaan, että olemme yhä oikeasti todella kiinteästi luonnon kanssa yhteydessä, vaikka asuisimme aivan betonilähiöidemme keskustoissa.

Eikä ole merkitystä minkä ikäinen olet, nuori, aikuinen tai vanhus, koskaan ei ole liian aikaista tai liian myöhäistä muuttaa omaa käyttäytymistään tai päivärytmiään.