info@carnivalnews.net

Muovipakkausten kierrätys yrityksissä tehostuu

Muovien saama huomio on lisännyt yritysten ja kuluttajien intoa muovipakkausten parempaan hyödyntämiseen. Muovipakkausten kierrätys on kovassa kasvussa Suomessa. Eri toimialoille luodaan uusia käytäntöjä kierrätyksen lisäämiseksi.

Suomen Uusiomuovi Oy on muovipakkausten tuottajayhteisö, joka hoitaa yli 2500 tuottajayrityksen lainsäädännön mukaiset vastuut. Tuottajia ovat yritykset, jotka pakkaavat tuotteensa muovipakkauksiin tai tuovat maahan muoviin pakattuja tuotteita.

Yritysten muovipakkausten  kierrätyksessä on monenlaisia  kokeiluja menossa

Esimerkiksi Kiilto Oy on käynnistänyt yhdessä yritysasiakkaidensa kanssa hankkeen, jossa kerätään kokemuksia pesuainepakkausten kierrätyksestä sekä kehitetään tarkoitukseen sopivia toimintamalleja. Pakkaukset, jotka ovat valmistettu HDPE:stä, syntypaikkalajitellaan, huuhdellaan ja kuivataan siten, että korkit jätetään auki ja kerätään erikseen. Käytännön logistiikasta vastaa Lassila & Tikanoja Oyj, jonka Merikarvian muovinkäsittely laitoksella pakkaukset prosessoidaan muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Suomen Uusiomuovin kierrätysvalmentaja Katja Laitinen rakentaa yrityspuolelle toimialakohtaisia konsepteja yhteistyössä monien toimijoiden kanssa. Selvitystyö lähtee liikkeelle yritykseen esim. raaka-aineostojen yhteydessä tulevista pakkauksista: mitä muoveja on käytetty pakkauksissa, kuinka paljon niitä on, miten eri pakkaukset soveltuvat kierrätykseen ja kuka voisi hoitaa käytännön logistiikan. Sairaala on erilainen toimintaympäristö kuin suurkeittiö mutta molemmissa syntyy kierrätettävää muovipakkausjätettä.

Muovipakkausten kierrätyksessä voi käyttää kierrätystoimijoita tai hyödyntää Suomen Uusiomuovin vastaanottoterminaaleja:  

uusiomuovi.fi/terminaalit

Muovipakkauksen kierrätys on hyvässä kasvussa

Vuonna 2019 yrityspakkausten kasvu edelliseen vuoteen oli 33 % ja vastaavasti kuluttajapakkausten 79 %

Koko Suomen kierrätystaso, sisältäen pantilliset ja pantittomat pakkaukset, oli alustavien laskelmien mukaan vuonna 2019 yli 40 %.

EU:n vuodelle 2025 asettama 50 % kierrätystavoite uusilla kierrätyksen laskentasäännöillä edellyttää pakkausten koko arvoketjulta uutta tekemistä. Suomen Uusiomuovi on rakentanut POLKU 2025 -ohjelman, joka tarjoaa laajan joukon kierrätystavoitteen saavuttamisessa auttavia toimenpiteitä.

http://www.uusiomuovi.fi/packdesign

Trackbacks & Pings

Vastaa