info@carnivalnews.net

Saaristosta kerättiin 45 tuhatta kiloa romua ja jätettä

Heinäkuun alussa järjestetyn saariston romunkeräyksen saaliiksi saatiin tänä vuonna 45 tuhatta kiloa romua ja jätettä. Saalis jäi vähäisemmäksi kuin kahtena viime vuotena, joina tehtiin romunkeräyksen historian kaikkien aikojen ennätykset. Tänä vuonna romuajoneuvoja ei keräykseen tuotu yhtään, mikä vaikuttaa olennaisesti keräysmäärään.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämässä saariston romunkeräyksessä saatiin heinäkuun alussa saaliiksi kaikkiaan yli 45 tuhatta kiloa romua ja jätettä.

Huoltoalus M/S Roope kiersi 4.–7.7. Paraisten ja Kemiönsaaren saaristossa. Eniten kerättiin metalliromua (31 680 kg), sähkö- ja elektroniikkaromua (5 760 kg) sekä siivous- ja rakennusjätettä sisältäviä suursäkkejä (4 080 kg).

– Suursäkkien suosio on kasvanut, mikä on erittäin hyvä asia. Näin saadaan rakennus- ja siivousjätteet pois saarilta, jossa niitä välillä tuppaa kertymään kierrätyspisteisiin, minne ne eivät kuulu. Nämä sekä muut suurikokoiset jätteet on vietävä LSJH:n lajitteluasemille tai vaihtoehtoisesti tilattava niille saariston talkoosäkkipalvelu, romunkeräyksellä mukana ollut LSJH:n lajitteluasemanhoitaja Mikko Niemi kertoo.

Vaarallisia jätteitä saarista kertyi 2 314 kg ja akkuja 1 334 kg, joita huoltoalus M/S Roopen kyytiin kannettiin yli puolet vähemmän kuin viime vuonna. Ajoneuvoja ei tänä vuonna keräykseen tuotu yhtään.

Saaristossa tänä vuonna viime vuosia hiljaisempaa

Saalis jäi selvästi kahta viime vuotta pienemmäksi. Vuosina 2020 ja 2021 tehtiin romunkeräyksen ennätykset, kun vuonna 2020 saarilta kertyi jätettä 52 tuhatta kiloa ja vuonna 2021 yli 55 tuhatta kiloa.

– Ajoneuvoja ilmoitettiin mukaan, mutta niitä ei kuitenkaan lopulta tuotu keräykseen. Viime vuonna tuotiin puimuri ja autoja, jotka painoivat yhteensä yli 5 000 kiloa. Ajoneuvot painavat paljon ja niiden puuttuminen vaikuttaa tietysti olennaisesti keräyksen kokonaismäärään, M/S Roopen päällikkö Kari Lahtinen kertoo.

Vaikka keräyspaikoilla arvioitiin olleen suurin piirtein saman verran ihmisiä kuin viime vuosina ja sääkin suosi, pohtivat sekä kippari Lahtinen että jo muutaman vuoden romunkeräyksessä mukana ollut Mikko Niemi, että saaristossa oli aiempaa hiljaisempaa.

– Auttavaisia ja hyväntuulisia asiakkaita oli liikenteessä, mutta silti oli hiljaisempaa. Olemme Roopen kanssa liikkuessamme seuranneet, että saaristossa on tänä vuonna vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna. Mökkejäkin on tyhjänä, Lahtinen pohtii.

– Romu ei varmaan ole maailmasta loppunut, jätteen tuojia vaan oli vähemmän, Niemi toteaa.

Eniten romua kertyi Hiittisten seudulta.

– Rosalasta tuli varmaan kaikki Rosalan polkupyörät ja Hiittisistä kaikki juomakaapit, Lahtinen naurahtaa.

Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH)

Vastaa