info@carnivalnews.net

Tavallisen ihmisen ekoteot

Oletko itse ottanut omassa toiminnassasi miten huomioon ympäristön ja oman hiilijalanjälkesi? Oletko miettinyt omia päivittäisiä valintojasi tällaisessa isommassa mittakaavassa, nimittäin se ei olisi lainkaan pahitteeksi, sillä jokaisen talouden pienistä teoista syntyvät isot muutokset. Jo se, että digitalisaation on vähentänyt logistiikan kuljetuksia, ja lyhentänyt sekä digitekniikan että robotiikan avulla työaikoja, on digitalisaation mahdollistanut myös onnenpelien pelaamisen netissä ja mobiilissa – enää ei tarvitse ajaa kioskille tai pelisaliin. Mutta mitä ovat ne helpot arjen teot, jotka edistävät oikeasti ympäristön hyvinvointia ja maapallomme kokonaisvointia?

Me kaikki käytämme sähköä

Tuulisähkön hyödyt eivät ole keksittyjä, vaan tuulivoima oikeasti on yksi puhtaimmista tavoista tuottaa sähköä ja nykyään tuulivoimaloita ja voimalaitoksia alkaa olla vähän jokapuolella – eivätkä ne välttämättä ole kaikki samanlaisia. Mitä enemmän tuulisähköä ostetaan, sitä enemmän tuulivoimaloita tarvitaan.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Tuulisähkön käyttö pienentää hiilijalanjälkeäsi viisi prosenttia vuodessa. Jos miljoona suomalaista vaihtaa tuulivoimaan, säästyy 53 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki.

Aurinkoenergia hyötykäyttöön

Aurinko paistaa ja lämmittää, sen lämpöenergia on kerättävissä aurinkokeräimillä, joita voidaan asentaa talojen katoille, mutta myös pihoille ja pelloille. Aurinkokeräimellä lämmityksestä ei koidu jatkuvia kustannuksia. Kun järjestelmä on asennettu, sitä tarvitsee huoltaa vain harvoin. Hiilijalanjäljen pienentyminen: Aurinkokeräimen avulla hiilijalanjälkesi pienenee seitsemällä prosentilla vuodessa. Jos miljoonaa suomalaista asentaa sellaisen, säästyy 66 000 asukkaan kokonaishiilijalanjälki. Päästöjä säästyy, kun voimaloista tarvitsee siirtää vähemmän sähköä ja lämpöä.

Vähennä lihaa ruoassasi

Meidän tarvitsee syödä, jotta jaksamme tehdä töitä, harrastaa ja muutenkin. Monipuolinen ruokavalio on perusta terveelliselle keholle, ja monipuolinen ruokavalio kaipaa myös kasviksia. Haasta itsesi testaamaan kasvisruokavaliota vuoden ajan. Luvassa on taattuja hyötyjä. Ruokavalio monipuolistuu ja kokkaustaidot karttuvat. Kasvisruoka on edullista, terveellistä ja herkullista. Yhä useampi meistä on kasvissyöjä, joten valikoimaa ja vertaistukea on tarjolla runsaasti. Hiilijalanjäljen pienentyminen: Lihasta luopumalla voit pienentää hiilijalanjälkeäsi seitsemän prosenttia vuodessa. Säästö vastaa esimerkiksi 4100 autoilukilometriä.

Käytätkö yleisiä kulkuneuvoja vai ajatko polkupyörällä

Monesti oman auton käyttö ei ole välttämättömyys – se on vain kohentuneen talouden luoma mahdollisuus, jota entistä useampi perhe ja talous ympäri maailmaa käyttää. Ongelmana vain on, että meitä on maailmassa niin paljon, ettei ympäristömme kestä sitä, että kaikki maailman ihmiset ajelisivat ihan miten haluaisivat. Meillä Suomessa ei ole rajoituksia, joten meidän tulee itse välillä valita kulkutavaksi joku muu kuin se oma auto – mahdollisuuksien mukaan.

Huolehdi jätteistäsi

Nykyään pitäisi olla arjen perustaa se, että lajittelet jätteesi, viet paperit paperinkeräyksen, kuten myös pahvit, muovit ja lasit – kaikelle jätteelle löytyy kyllä kierrätyspisteet, joista osa on maksullisia ja osan saa viedä roskiin maksutta. Lajittelemalla jätteet hyvin, varmistat että oikeasti käytettävissä oleva materiaali palaa kiertoon, ja todelliset jätteet menevät poltettavaksi ja lopulta esimerkiksi sinne kaatopaikalle. Ja tottakai kaikki elektroniset laitteet hoidat myös kierrätykseen, samoin kuin vaatteet, joita et enää käytä. Toisen roska on toisen aarre, ja siksi sosiaaliseen mediaan on syntynyt satoja paikallisia tavaran kiertoryhmiä.

Valmistuksessa ja raaka-aineiden jalostuksessa syntyy lähes aina huomattavasti enemmän jätettä kuin lopulta itse tuotteesta. Suomessa  syntyi vuonna 2016 noin 3 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä (Tilastokeskus), mutta materiaalin kokonaiskäyttö oli lähes 600 miljoonaa tonnia (Tilastokeskus).

Lähde: sitra.fi

KAHDEKSAN TAPAA EHKÄISTÄ JÄTTEEN SYNTYÄ

  1. Edistetään monikäyttöisyyttä. Ei valmisteta tai hankita montaa tuotetta suorittamaan samantapaisia toimintoja.
  2. Edistetään yhteiskäytön ja palveluiden käyttöä. Kuluttajien käytössä tulee olla tuotteiden lainaus-, vuokraus- ja liisauspalveluita sekä yhteisomistusmuotoja ja palvelunostamismahdollisuuksia hyödykkeiden yksityisen omistamisen sijaan. Näitä tulee suosia myös taloudellisella ohjauksella.
  3. Kertakäyttöä karsitaan ja etsitään sille tarjotaan vaihtoehtoja, esimerkiksi kestoastiat, käsipyyhkeet, vaipat, konttorikoneiden värikasetit, uudelleentäytettävät ja -käytettävät pakkaukset. Pakkaukset pitää kuitenkin optimoida niin, ette ne suojaavat tuotteita pilaantumiselta ja rikkoontumiselta.
  4. Muistutetaan kuluttajaa säilyttämään tuotteiden mukana tulevat hyvät huolto-, korjaus-, säilytys- ja käyttöohjeet, jotta tuotteita ja laitteita ei heitetä pois pikkuvikojen takia.
  5. Huolto- ja korjauspalveluiden toimintaedellytyksiä ja saatavuutta parannetaan.
  6. Varmistetaan riittävät valvontaresurssit, jotta tuottajien velvollisuus ohjata käyttökelpoiset tuotteet uudelleenkäyttöön toteutuisi käytännössä.
  7. Siirrytään avoimen lähdekoodin ohjelmiin. Tämä ehkäisee sähkö- ja elektroniikkalaiteromun syntyä. Julkishallinto voi näyttää mallia. 
  8. Käyttökelpoisille tuotteille ja osille luodaan toimivat uudelleenkäyttömarkkinat, jotka ovat kuluttajan kannalta yhtä helposti saavutettavissa kuin jätehuollon palvelut ja uusien tuotteiden markkinat.

lähde: sll.fi

Vastaa