info@carnivalnews.net

Tupakoinnin tulevaisuus

Tupakka on luonnontuote, ja sitä on Suomessa jatkojalostettu jo 1700-luvulta lähtien. Mutta kuinka moni tietää 2020-luvulla, että Suomessa on 1940-luvulla sotavuosina myös kasvatettu kohtuullisen paljon tupakkaa. Tuolloin nimittäin tupakka kuului rintamalla olevien sotilaiden päivittäiseen muonapakkaukseen. Tupakkaa ei kuitenkaan sodan vuoksi saatu Suomeen tarvittavia määriä ja Suomessa jouduttiin itse kasvattamaan tupakan sukulaiskasveja ja näistä valmistamaan sitten poltettavaksi Mahorkan tyyppistä suomalaista kessua.

Sotilaista siis kaikki saivat tupakkaa, poltit tai et. Tupakasta sai sotatantereella väliaikana apua rauhoittumiselle, mutta huonopuoli oli se, että tupakan sisältämänä nikotiini teki polttajista tupakalle ja nimenomaan nikotiinille riippuvaisia ja siitä alkoi Suomessa kasvanut tupakan käyttö 1940-2000 luvulle. Nykyään taas tupakanpoltto on laskusuunnassa.

Tupanpoltto vähenee

Jos sinä olet vielä tupakoija, on varmaan hyvä tietää, että nikotiinriippuvaisuus ei ole keskimäärin kovinkaan vaikea voittaa. Ongelma tulee tupakan merkityksessä polttajan omassa elämässä. Tupakalla voi olla oma sosiaalinen paikkansa, ja se puolustaa paikastaan ja kamppailee kaikkea vastaan. Yksi aloitusmahdollisuus taistelussa tupakkaa vastaan, on lopettaa passiivisten tupakoitsijoiden altistaminen eli siirtyä poltettavasta tupakasta vaikka nikotiinipussiin, eli nuuskan tyyliseen nikotiinin nauttimiseen. Monet käyttämät nykypäivän nikotiinipusseja päästäkseen eroon tupakasta. Voit lukea lisää näistä pusseista, mitä ne ovat ja mistä niitä saa täältä.

Suomessa tupakanpoltto on tilastollisesti oikeastikin vähentynyt. Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia.

Useimmat tupakoitsijat kyllä tiedostavat tupakanpolttamiseen liittyvät terveysriskit ja pienellä vaivalla tulisi selville myös ne positiiviset asiat tupakoinnin lopettamisesta, joa siirtyminen yllä mainittuihin nikotiinipusseihin toisi selvän muutokset terveyshaittojen puolella.

Tupakka ja 2020-luku

Harva tietää mutta Aasiassa yhä vielä tupakkatehtailijat eli kasvattajat kulevat tuhansittain paikallisiin tupakkahuutokauppoihin myymään tuotteitaan. Nyt 2020 koronavirus sai aikaan sen, että kuljetuskustannukset ovat nousseet huomattavasti, joka on vaikeuttanut myös tupankanviljelijöiden markkinointia, eli tuotteita ei saada esille tarpeeksi.

Yhä nykyään kasvattajille maksetaan Aasiassa tupakkasadosta käteisellä ja esimerkiksi Malawissa ja Zimbabwessa tupakan myynti okn kasvanut entistä nopeampaan tahtiin, mutta se mitä tupakankasvattajille maksetaan ei ole kasvanut. Lisäksi maailman suurimmat tupakantuottajat kuten Argentiina, Brasilia, Zimbabwe sekä Malawi kärsivät melkoisen kovasta inflaatiosta, joten tupakan tuottaminen ei kohta ole enää kannattavaa, ilman että näille kasvattajille aletaan maksaa kunnon palkkioita. Tupakan kokonaistuotanto laski reilut 100 miljoonaa vihreää kiloa ja on arvioitu saavuttavan tänä vuonna 5031 miljoonaa vihreää kiloa. Tiesitkö, että esimerkiksi Brasiliassa kasvattajalle maksetaan noin 1,50 dollaria tupakkakilosta.

Vuonna 2017 alavutelaisella Antti Pellonpäällä oli Suomen ainoa tukkumyyjäksi hyväksytty tupakanviljelytila. Itse mies ei polta. Suomalainen tupakkatuote on luomua, mutta pakkauksessa asiaa ei saa nykyisen tupakkalain mukaan enää mainita. Lain mukaan tupakan mainostaminen ja kaikki myönteistä mielikuvaa tai terveellisyyttä vihjaavat ilmaisut ja kuvat on kielletty. Hänelle olisi maksettu 50 tonnista suomalaista luomutupakkaa 3,5 miljoonaa euroa – hänen omien sanojensa mukaan. Tämä olisi tarkoittanut 70 euroa kilolta, mikä on melkoisesti enemmän kuin mitä aasialainen tai brasilialainen tupakan kasvattaja saa omasta sadostaan.

100 grammaa tupakkaa tarkoittaa noin 200 savuketta, mutta yllämainitut hinnat olivat vihreälle tupakalle, eli tupakalle ennen kuivatusta.

Kessu

Kotitekoinen tupakka eli kessu oli varsinkin sotien aikana tärkeä osa suomalaisten elämää. Kessun kasvatus vaatii pitkän kesän, ja syksyn halloilta sitä pitää varjella huolella. Kessun lehtien kuivatus osuu aikaan, jolloin on yleensä kosteaa. Kessua tehdään tupakoiden sukuun kuuluvasta kasvilajike Nicotiana Rusticasta.

Vastaa