Hävikkiviikolla pureudutaan lautashävikin pienentämiseen ja ilmastoystävällisiin valintoihin
Tänä vuonna perinteistä valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään
9.–15.9.2019. Viikon teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Tätä
teemaa nostetaan ruokailun yhteydessä esiin niissä kouluissa ja
päiväkodeissa, joihin Arkean toimittaa ruoan.
Tutkimusten
mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin
kolmannes syntyy ruoasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä
koko sen tuotantoketjun ajan. Lisäksi jokaisella tuotantovaiheella on
merkitystä ilmaston kannalta. Seurauksena syntyy
kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä
päästöjä.
– Kouluissa ideana on selvittää mahdollisimman konkreettisesti kouluissa syntyvän lautashävikin määrä. Tämä voidaan toteuttaa sijoittamalla tyhjiä maitotölkkejä joka päivä kyseisen hävikin kilomäärän verran sovittuun paikkaan esimerkiksi ruokasalissa. Seuraavana päivänä lisätään kasaan kyseisen päivän hävikkimäärän mukaisesti tölkkejä jne. Viikon päätteeksi näemme koko viikon lautashävikkikilot. Samalla voi miettiä, mitä jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä, että kasa ei jatkossa kasva yhtään suuremmaksi, kertoo Arkean suunnittelija Virpi Isomäki.
Lisäksi hävikkiviikolla kouluissa tarjotaan ilmastoystävällisiä lounasvaihtoehtoja ja ruokasaleissa on tietoiskuja ruokahävikistä ja sen ilmastovaikutuksista. Halutessaan koulut voivat kokeilla lounasruokailua ilman tarjottimia ja laskea, esim. kuinka paljon vettä säästyy, kun tarjottimia ei pestä.
Päiväkoti-ikäisille arkealaiset ovat ideoineet ruoka-aiheisen ilmastopelin, jonka avulla päiväkodin henkilökunta voi käydä ilmastoasioita läpi yhdessä lasten kanssa. Pelin tarkoituksena on havainnollistaa lapsille ympäristöystävällisiä ja ympäristöä kuluttavampia valintoja ruokkimalla ”mörköjä”. Pelin tarkoituksena ei ole kieltää tai hylkiä mitään ruokia, vaan kertoa että vähemmän ilmastoystävällisemmillekin ruoille on vaihtoehtoja jotka kuormittavat vähemmän ympäristöä.
Arkea tuottaa päivittäin kymmeniä tuhansia aterioita. Aterioiden suunnittelussa, hankinnoissa ja valmistuksessa tehdään joka päivä töitä ilmastovaikutusten pienentämiseksi.