info@carnivalnews.net

Matsmart: Suomalaiset kokevat aiempaa enemmän huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois

Seitsemän kymmenestä (70 %) suomalaisesta kokee ainakin silloin tällöin huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Viime vuonna asiasta poti huonoa omaatuntoa harvempi eli 67 % suomalaisista. Huonoa omaatuntoa tuntevien osuus on keskimäärin noussut 2017 vuodesta saakka, jolloin vuosittainen tutkimus toteutettiin ensimmäisen kerran.

Matsmartin seurantatutkimus toteutettiin jo kuudentena vuotena peräkkäin, ja siihen osallistui 1042 suomalaista markkinatutkimusyritys Kantarin paneelissa toukokuussa.

Usein huonoa omaatuntoa potevista naiset (37 %) kokevat selvästi useammin huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois kuin miehet (26 %).

Pohjoismaiden ensimmäinen hävikkiruuan verkkokauppa Matsmart täytti kesäkuussa viisi vuotta Suomessa, ja halusi sen johdosta myös selvittää, miten suomalaisten tietoisuus ruokahävikin ympäristövaikutuksista on vuosien saatossa muuttunut. 

Tutkimuksen perusteella selvisi myös, että yli puolet (57 %) suomalaista kertoo tietoisuutensa ruokahävikin ympäristövaikutuksista lisääntyneen viime vuosina.

“Ruuan hintojen noustessa olemme tilanteessa, jossa ruokahävikin taloudellinen kustannus on yhtä suuri kuin hävikin ekologinen kustannus – joten nyt viimeistään olisi aika hyödyntää ruokaresurssejamme paremmin. Tavoitteemme omalta osaltamme on ollut lisätä tietoisuutta ruokahävikistä, sen vaikutuksesta ympäristöön ja tietenkin parhaista keinoista vähentää hävikkiä. Se että yli puolet kokee olevansa aiempaa tietoisempia hävikin ympäristövaikutuksista kertoo, että työ on tuottanut tulosta”, kertoo Matsmartin perustaja ja toimitusjohtaja Karl Andersson.

  1. Podetko huonoa omaatuntoa, jos heität ruokaa pois? (luvut pyöristettyjä)
KaikkiMiehetNaiset
Kyllä, usein32 %26 %37 %
Kyllä, silloin tällöin38 %36 %40 %
Harvemmin16  %21 %11 %
En koskaan3 %6 %1 %
En osaa sanoa/ei koske minua12 %11 %12 %
  • Ainakin silloin tällöin huonoa omaatuntoa ruoan pois heittämisestä kokevat 2017–2022:
    • 2017: 61 %
    • 2018: 68 %
    • 2019: 72 %
    • 2020: 78 %
    • 2021: 67 %
    • 2022: 70 %
  1. Kuinka tietoisuutesi ruokahävikin ympäristöhaitoista on muuttunut verrattuna muutaman vuoden takaiseen? (luvut pyöristettyjä)
KaikkiMiehetNaiset
Olen paljon tietoisempi asiasta17 %10 %23 %
Olen jonkin verran tietoisempi asiasta40 %40 %40 %
Tietoisuuteni ei ole muuttunut40  %46 %35 %
En osaa sanoa3 %3 %3 %

Näin tutkimus toteutettiin:

  • Tutkimuksen toteutti markkinatutkimusyritys Kantar, ja sen kohderyhmänä olivat 18–74-vuotiaat suomalaiset. 
  • Kyselyyn vastattiin sähköisesti, ja siihen osallistui 1042 suomalaista toukokuussa 2022.

Lähde ja kuva: Matsmart


Muuta luettavaa muilta sivustoilta:

Tekniikka kehittyy

Millaisella autolla ajat? Onko se aasialainen vai eurooppalainen auto, onko se sähköauto, hybridi vai vielä perinteinen polttomoottori, vai onko sinulla kaasuauto? Tai jos ajatellaan omaa arkea tekniikan kautta, niin tuskin sinäkään kuuntelet enää kotona musiikkia äänilevyiltä, se taitaa olla aika musadiggarin hommia, ja nykyään erilaiset pilvipalvelut ja älypuhelin ovat siinäkin nousseet voittajiksi. Yleisestikin monet nykyajan teknisistä kehitysaskeleista tapahtuu mobiilimaailmassa, jolla ohjataan jo nyt kotiemme lämpöjä ja ovien toimimista. Autoista puheenollen, oletko koskaan miettinyt millä autoilla isot starat ajavat?

Samalla kun tekniikka kehittyy, täytyy meidän myös kiinnittää eri lailla ja uudella tavalla huomiota, miten käytämme sitä tekniikkaa. Oletko esimerkiksi tutustunut VPN-tekniikkaan, ja mistä siinä on kyse?

Tekniikan kehittyminen on muokannut myös tapaamme suhtautua kirjoihin ja lukemiseen, meille on tullut äänikirjat, ja valitettavasti itse lukeminen on entistä vähäisempää, mutta onneksi esimerkiksi kirjahyllyssa.fi sivusto tuo meille uutisina uusia Suomen markkinoilla olevia teoksia.

Pankkiasiat, lukeminen/kuunteleminen ja todella moni muukin arkemme asia hoituu älypuhelimme kautta, mutta kuinka hyvin me ymmärrämme sen uuden puhelimen?

Mikä on tubettaja?

Tubettaja tuottaa videosisältöä verkkoon yksin tai ryhmässä YouTube-videopalveluun, jonne  sisältö suosituimpana suoratoistovideopalveluna useimmiten ladataan. Monet tubettajat tekevät videoita työkseen, sillä he saavat videoiden katseluista tuloja. Moni tubettaja saa tulonsa kaupallisesta yhteistyöstä tai videoissa pyörivistä mainoksista. Kaikki tubettajien tulot ovat veronalaista tuloa ja niistä pitää maksaa veroa.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2-malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.

Trackbacks & Pings

  • Oman kehon hyvinvointi- 5 vinkkiä vuodelle 2023 - Ekotop :

    […] tee asioita, jotka tiedät olevan hyväksi, kuten oman syömisen suunnittelu ja sitä kautta hävikin vähentäminen – jo pelkästään tämä yksittäinen asia vaikuttaa sekä omaan terveyteesi että […]

    1 vuosi ago

Vastaa