info@carnivalnews.net

Oman kehon hyvinvointi- 5 vinkkiä vuodelle 2023

Oman kehomme hyvinvointi ja sen huolentiminen ovat jokaisen meistä omia asioita – jotka joko hoidamme, tai emme hoida. Hyvinvointiin liittyy monen monta asiaa, mutta muutama perusasia on hyvä huolehtia aina kuntoon, ja ne on hyvä käydä läpi näin listan muodossa. Jos sinusta tuntuu siltä, että keho ei ole aivan 100% kunnossa voisi olla hyvä ottaa jotain testejä, jotta saadaan varmuus, missä kehosi menee. Esimerkiksi vaihtoehtona voisi olla Oiva-apteekin hivenainetutkimus edullisesti suoraan netistä tilattuna.

Vinkki 1: huolehti levosta

Yksi tärkeimmistä asioista, mitä voimme kehollemme ja aivoillemme antaa on lepo. Lepo auttaa kehoamme lataamaan itsensä uudelleen tulevia haasteita varten. Jos emme lepää tarpeeksi päivittäin, ei huomiokykymme ja toimintakykymme ole lähellekään optimaali tasoa. On sitten kyse kehosta, tai pääkopasta – lepo on tarpeen molemmille, ja monet kehojamme vaivaavista ongelmista ovat kehomme korjattavissa, jos annamme sille mahdollisuuden. Aikuinen ihminen tarvitsee sen muutaman tunnin unta vuorokaudessa – unen määrä vaihtelee yksilöllisesti, mutta tiedämme jokainen kokemuksesta, millainen huonosti nukutun yön jälkeinen päivä on. Tämä onkin hyvä käytännön esimerkki tilanteesta, missä keho ei ole saanut rauhoittua. Huolehdi siis, että kehosi ja aivosi pääsevät lepäämään.

Vinkki 2: energiat tasapainoon

Se, että huolehdit unesta on hyvä lähtökohta, sen jälkeen onkin tärkeätä varmistaa, että kehosi energiat ovat kohdallaan. Energiaa saadaan pääosin syömällä, mutta sen ohessa voi ottaa myös ravintolisiä, vitamiineja ja hivenaineita, joita kehomme tarvitsee päivittäin. Varsinkin jos tiedostat, että et syö tarpeeksi monipuolisesti, on hyvä tutkia enemmänkin, mitä ruokavaliosta puuttuu, ja täydentää mahdollisesti ravintolisillä, jotta kehon energiatasapaino on kohtuullisen kunnossa.

1. Fyysinen energia: esimerkiksi liike, liikunta, ravinto, lepo, hengitys

2. Mentaalinen energia: esimerkiksi ajatukset, tietoisuus, merkitys, tavoitteet

3. Emotionaalinen energia: kaikki tunteet esim. ilo, suru, kiukku, pelko, rakkaus

4. Henkinen energia: tunne, että on osa jotain suurempaa. Tähän voi lukea esimerkiksi haltioitumisen kokemukset luonnossa, syvät yhteyden kokemukset muiden ihmisten tai eläinten kanssa tai myös jumalalliset kokemukset.

Vinkki 3: muista liikkua

Kehomme on tehty liikkumaan. Nykyään kuitenkin monen meistä työt ovat istumatöitä. Tämä tarkoittaa, että meidän on laitettava itsemme liikkeelle, esimerkiksi töissä aina välillä käytävä vaikka kävelyllä. Kahvitauolla puolen tunnin kävely ulkona antaa sekä keholle että aivoille tekemistä, ja paluu näytön äärelle virkistyneenä auttaa töiden tekemisessä.

Liikunnan harrastaminen ei tarvitse olla itsensä pakottamista salille tai ryhmäliikuntaan, liikunta voi olla vaikka vain kävelyllä käymistä – kunhan laitat kehosi liikkeelle. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi.  Liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta.  Liikkuminen on rasittavaa, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia. 

Vinkki 4: älä tee kaikkea yksin

Meidät on luotu toimiman muiden ihmisten kanssa. Sosiaaliset suhteet, ystävät ja yhdessä toimiminen ovat meille luontaisia, joten työnkin ulkopuolella on hyvä tehdä jotain sellaista, missä tapaa ihmisiä. Harrastukset, yhdessä tekemiset jopa digitaalisilla alustoilla ovat hyviä lähtökohtia, kunhan et vietä aikaasi vain yksin.

Vinkki 5: nauti elämästä

Se, että huolehtii omasta kehostaan, ei tarkoita, etteikö voisi nauttia elämästä. Syö hyvin, tapaa ihmisiä, viihdy omana itsenäsi – siitä lähtee nautinto omaan elämään. Älä ota turhia stressejä asioista, joihin et voi vaikuttaa, pyri ajattelemaan enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti – vanha ajatus puolillaan täynnä olevasta lasista on parempi kuin se puoliksi tyhjä lasi…. tee asioita, jotka tiedät olevan hyväksi, kuten oman syömisen suunnittelu ja sitä kautta hävikin vähentäminen – jo pelkästään tämä yksittäinen asia vaikuttaa sekä omaan terveyteesi että talouteesi.

Vastaa