info@carnivalnews.net

Suomalaiset syövät kauransa nyt leipänä!

Suomalainen syö mieluiten terveellisen kauran kauraleipänä. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n teettämästä kuluttajakyselystä. Kyselyn mukaan jopa useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta pitää kauraleipää houkuttelevimpana kauratuotteena. Lähes 40 % kuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana. Leipäviikkoa vietetään tänä vuonna 9.–15. syyskuuta #syönkauraa -teemalla.

Kauraleipä on noussut lyhyessä ajassa suomalaisten suosikiksi: – Suomalaisista 77 % haluaa syödä kauransa leipänä, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. – Perinteinen tapa syödä kaura puurona on pudonnut toiseksi leivän jälkeen. Tämä johtunee siitä, että markkinoilla on nyt hyvin valinnan varaa kauraleivissä, toteaa Mensonen ilahtuneena.

Suomessa on maailman rikkain leipäkulttuuri. Täällä leipää leivotaan monista eri viljoista, kun muualla maailmalla pääosa leivästä on vehnäleipää. Suomalaisissa leipomoissa leivontateknologiaa on kehitetty siten, että myös leivontaominaisuuksiltaan haastavasta, mutta terveellisestä, kaurasta voidaan leipoa leipää.

Täysjyväkauraleivällä suuri merkitys terveyteen

Kauran lisääminen ruokavalioon on terveyden kannalta suositeltavaa. ”Kauran ravintokoostumus on hyvä. Proteiini- ja rasvapitoisuus ovat korkeampia kuin muilla Suomessa viljeltävillä viljoilla”, kertoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja OATyourGUT-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Kaisa Linderborg.  Osa kauran kuidusta on kolesterolia alentavaa beetaglukaania. Kauran kuidulla, pehmeällä rasvalla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla on vaikutusta kylläisyyteen, vatsan toimintaan ja suoliston terveyteen, tarkkavaisuuteen ja keskittymiseen sekä sydän- ja verenkiertoelimistöön.   

Kauraleivän huimaa suosiota kuvaa se, että lähes 40 % kuluttajista kertoo lisänneensä kauraleivän kulutusta viimeisen vuoden aikana. Kauran terveysvaikutukset näyttävät olevan suomalaisilla hyvin tiedossa, sillä suurin osa kuluttajista toteaa kauraleipään siirtymisen syynä olevan nimenomaan sen terveellisyys. Kuluttajien kokeman herkullisuuden, terveysvaikutusten ja vatsaystävällisyyden lisäksi Leipätiedotuksessa uskotaan kauranleipien suosion takana olevan myös valikoiman kasvu viime vuosina.

Vastaa