info@carnivalnews.net

Uuden ajan asuminen kehittyy – GeoHouse Älykylä seuraavaan vaiheeseen

Hiilineutraali ja moderni maaseutu -asuminen kehittyy, kun ASV Arctic Smart Village Oy:n valmistelema Utajärven GeoHouse Älykylä siirtyy seuraavaan vaiheeseen hanketta hidastaneen tilanteen lauettua. Asumisosuuskuntapohjainen asumisen malli on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto, joka pienentää oman pääoman tarvetta, madaltaa riskejä ja asumisen kustannuksia, sekä poistaa lisävakuusvaateet rakennuslainoilta. GeoHouse Älykylä on pilottikohde!

Utajärven kunnassa on kova paine saada Älykylä® toteutukseen kuntaan muodostuneen asuntopulan vuoksi. Kunnan päättäjät ovat tehneet määrätietoista, vaikuttavaa politiikkaa, joka on rohkaiseva viesti myös muille maaseutukunnille. Kunnan kaavoitusarkkitehti Tiia Possakan mukaan GeoHouse Älykylä -hanke pysäytti väestön vähenemisen ja viime kesänä päätetty kunnan tarjoama lapsiperhepaketti on vain lisännyt asumisesta kiinnostuneiden määrää. Kunnassa ei ole tällä hetkellä saatavilla yhtään vuokra-asuntoa ja kysyntää riittää. Utajärven asukasluku olikin koko viime vuodelta ensimmäisen kerran kasvava vuosikymmeniin.

Yritykset kartoitetaan asumisosuuskunnan perustamista ja kilpailutusta varten

ASV Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka tavoitteena on maaseudun elinvoimaisuuden edistäminen. Se ei itse rakenna, eikä rakennuta asuntoja, vaan edistää elinvoimaista asumista asukkaiden hyödyksi. Tavoitteensa tueksi se pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia palveluita kaikissa rakentamisen vaiheissa. Älykylä -hankkeiden toteutuksesta kiinnostuneet yritykset voivat joko rekisteröityä www.alykyla.fi -osoitteessa tai täyttää esitietolomakkeen. Aiemmin rekisteröityneet käyttäjät saavat esitietolomakkeen täytettäväkseen ensi viikon aikana.

Älykylä® -konseptin kehittänyt Arctic Smart Village Oy ja kunnanjohtaja Anne Sormunen ovat sopineet, että kunta kontaktoi paikalliset yritykset asumisosuuskuntaan osallistumisesta rakennushankkeen liikkeelle lähdön vauhdittamiseksi ja ASV Oy hankkeen toteuttamisesta kiinnostuneet yritykset kilpailutusta varten. Kunta tekee päätökset omasta osallistumisestaan osuuskuntaan myöhemmin. ”Kunnat ja yritykset voivat nopeuttaa merkittävästi GeoHouse Älykylän rakentumista merkitsemällä osuuskunnan osuuksia”, kertoo toimitusjohtaja Juri Laurila ASV Oy:stä.

GeoHouse Älykylän talomallit ja kustannukset kevään aikana

Eteneminen on ripeää tästä eteenpäin. Esitietoja kerätään yrityksiltä ensi viikon ajan, jonka jälkeen ASV Oy valitsee tarjouskilpailuun mukaan otettavat yritykset annettujen esitietojen ja taustaselvitysten perusteella. Talotoimittajan valinnan jälkeen tehdään vielä tarkempaa suunnittelua ja asumiskulujen laskentaa. Tavoitteena on, että huhtikuun loppuun mennessä olisi talomallit, energiaratkaisut ja kustannukset tiedossa markkinoinnin aloittamiseksi.

–       Älykylä® -on ASV Arctic Smart Village Oy:n kehittämä asumisen konsepti

–       Asumisosuuskunta on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto, joka pienentää rakentamishankkeeseen ryhtymisen riskejä ja vaatimuksia

–       Tavoitteena kohtuuhintainen ja hiilineutraali asuminen

–       GeHouse Älykylä on kokonaisuutena n. 30-40 asunnon energiaomavarainen asuinpaikka

–       Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan energian jakelu ja -tuotanto, sekä vähintään 10 asuntoa

Vastaa